Karınca ve Ağustos Böceği Masalı

 


Ormanın birinde yaşayan ağustos böceği, karınca ve daha bir çok hayvan varmış. Mevsimlerden yazmış. Ağustos böceği her zaman yaptığı gibi saz çalmaya ve şarkı söylemeye başlamış. Yoldan geçen diğer hayvanlar ağustos böceğinin söylediği şarkıları çok sever yazın geldiğini bu seslerle anlarlarmış.

Ağustos böceği arkadaşları ile yemekler yerken, saz çalar ve şarkı söylerken çalışkan bir karınca da sürekli yiyecek topluyormuş. Bulduğu meyveleri, kış için otları ve işine ne yararsa herşeyi alıp evine götürüyormuş. Bunu gören ağustos böceği dayanamamış ve karıncaya seslenmiş ” Neden bu kadar çok çalışıyorsun? Yaz geldi artık doğa bizim için herşeyi veriyor sende biraz tadını çıkarsana.” demiş. Karınca sessizce ağustos böceğini dinlemiş ve işini yapmaya devam etmiş.

Aradan günler hatta aylar geçmiş. Sonbahar gelmiş geçmiş ve sonunda kara kış kapıya dayanmış. Yaz meyveleri bitmiş, yapraklar ağaçlardan dökülmüş ve böceklerin çoğu evlerine çekilmiş. Yağmurlar yağmış sıra kar yağmaya ve donmaya gelmiş. Bütün yaz saz çalıp şarkı söyleyen ağustos böceği kış için hiç bir hazırlık yapmadığını karnı iyice guruldamaya başlayınca anlamış. Artık saz çalmıyor ve şarkı da söylemiyormuş çünkü heryer de karnını doyurmak için yiyecek arıyormuş. Ama artık yiyecek bulmak için çok geçmiş. Yiyebileceği herşey solmuş, çürümüş hatta artık toprağa karışmaya başlamış. Ağustos böceği ne yapacağını bilememiş karnı zil çalıyormuş ve aklına çalışkan karınca gelmiş. Karıncadan biraz yemek istemeye karar vermiş. Koşarak karıncanın evine gitmiş ve kapıyı çalmış.

Kapıyı açtığında ağustos böceğini karşısında gören karınca çok şaşırmış.

-Niye geldin ağustos böceği, diye sormuş karınca.

-Havalar çok soğudu hiçbir yerde yemek bulamıyorum, bana yemeklerinden biraz verirmisin, demiş ağustos böceği.

-Demek yemek istiyorsun, ben bütün yaz yiyecek toplarken sen arkadaşlarınla oturup ziyafet çektin, saz çalıp şarkılar söyledin. Şimdi açsan ve yemek bulamıyorsan bu senin suçun. Bir daha böyle hata yapmazsın o yüzden şimdi sana yemek vermeyeceğim, demiş karınca.

Karıncanın haklı olduğunu anlayan ağustos böceği yaptığından çok pişman olmuş. Bu kışı aç geçireceğini anlamış ve bir daha böyle bir hata yapmamaya karar vermiş. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Maymun Kardeş Masalı

Yaşlı Kadın ve Kendini Beğenmiş Tavuk Masalı